Over Stefan Dol

Krantenartikel januari 2020

SPANBROEK – Stefan Dol (24) geboren en getogen in Spanbroek. Woont tegenover het grasveldje waar hij als kleine jongen menige partijtjes speelden met buurvriendjes. Naast het veldje de lagere school waar Stefan leerde.

Stefan hoopt op een plekje in Oranje van EK 2022

Stefan Dol ademt sport uit. Speelt op het veld bij VVS’46, in de zaal bij eredivisionist FC Marlène en runt al een jaar of vier een eigen voetbalschool. Een bezoek aan een sportman die alleen zaterdagavond ‘voetballoos’ is en hoort wat zijn grote droom is.

De Spanbroeker kon niet wachten op de dag dat hij zes jaar zou worden. ”Toen mocht ik lid worden van VVS’46. Onze plaatselijke voetbalvereniging. Ik werd al vanaf de eerste wedstrijd op het middenveld geposteerd. Zes jaar later verhuisde ik naar Hollandia in Hoorn. In de beginperiode kreeg ik ook uitnodigingen van de KNVB om wedstrijden te spelen in ‘O12’ en later ‘O13’ en O14. Naast de competitie speelde ik ook vriendschappelijke wedstrijden tegen elftallen uit het betaalde voetbal.” Op zijn zeventiende was Dol al een vaste kracht in de A1, een mooi opstapje naar de selectie van Hollandia..” Vervolgens al snel aangesloten bij het 2e elftal van Hollandia wat reserve hoofdklasse speelde en in dat jaar werden we ook nog algeheel nederlands kampioen, een mooie ervaring. Uiteindelijk 4 seizoenen in het eerste elftal van Hollandia gespeeld. Spelend in de hoofdklasse, wat Hollandia nu ook nog speelt.

Hovocubo

Naast het spelen op het veld bij Hollandia, speelde Stefan al eerder in de zaal. ”Bij Hovocubo, in de C1 en B1. Dus toen ik gevraagd werd om bij FC Marlène te spelen, had ik in elk geval al wat ervaring in de zaal. Maar het verschil van spelen bij FC Marlène, dat in de eredivisie speelt, is natuurlijk enorm groot. Omdat ik ging zaalvoetballen, stopte ik bij Hollandia en ging weer met mijn vrienden spelen bij VVS’46 op het veld. En werden we dat jaar gelijk kampioen in de 4e klasse. Het begin bij FC Marlène was dus even wennen, maar door veel te trainen, oefenwedstrijden spelen en de inbreng van coach Anand Jagdeswing, kon ik me al snel aanpassen en kreeg ook veel speelminuten.” Vorig seizoen speelde FC Marlène in de finale om het Nederlands kampioenschap. ”Jammer genoeg verloren we de thuis- en uitwedstrijd, al werd het in Hoorn nog best spannend en had het anders kunnen aflopen.”

EK 2022

De voetballer heeft al een paar keer mogen ruiken aan het grote Oranje. ”Geen wedstrijden, maar wel stages’,’ zegt de sportman. ”Ik had contact met bondscoach Max Tjaden en misschien had er meer ingezeten, vooral omdat er een aantal interlands aankwamen en misschien wel een kans zou krijgen om te spelen. Maar het noodlot sloeg in augustus van het afgelopen jaar toe, toen ik tijdens een veldvoetbalwedstrijd behoorlijk geblesseerd raakte en vier maanden uit de roulatie was, wat in eerste instantie veel langer zou zijn. Juist nu FC Marlène zich aardig had versterkt en de ploeg met coach Carlo van der Waals grote plannen had.” Inmiddels heeft Stefan een paar wedstrijden gespeeld. Scoort makkelijk en hoopt met een goede tweede competitiehelft en de play-off misschien een plekje in de nationale selectie te verwerven. ”Het EK-zaalvoetbal wordt in 2022 in Nederland gehouden en daar zou ik heel graag bij willen zijn.” Maar de focus ligt eerst op play offs halen met Marlene en natuurlijk hopen op een kampioenschap!

Voetbalschool

Ruim vier jaar geleden wilde Stefan zijn passie voor voetbal overdragen op de jeugd. ”Ik had een plan om een voetbalschool op te richten en trainingen te geven voor jongens en meisjes van 6 tot 14 jaar. Het werd meteen een succes.” De trainingen worden gegeven op vele verschillende locaties, voornamelijk bij VVS’46 in Spanbroek. “Naast trainingen voor groepen geef ik ook privétrainingen, waardoor de persoonlijke aandacht veel zelfvertrouwen geeft.” Daarnaast geven wij ook verschillende voetbaldagen zoals in elke schoolvakanties en 10 weekse cursussen door het jaar heen. Vooral het plezier in deze sport is het belangrijkste tijdens onze activiteiten. Zaal en veld trainingen. Kijk voor meer informatie op onze Facebook pagina of website.